ضریب شکست

ضریب شکست

ضریب شکست عدسی به این معنی است که  عدسی چه میزان از نور را می‌شکند و آن را منعکس می‌کند. در واقع هر چه ضریب شکست در عدسی عینک طبی بیشتر باشد، نور هم بیشتر شکسته خواهد شد. همچنین زاویه انحراف نور بیشتر شده و این وضع روی سرعت نور هم تاثیرگذار است که سرعت نور را کاهش می‌دهد. تعریف دیگر ضریب شکست این می‌باشد که ضریب شکست نسبت سرعت نور در خلاء تقسیم بر سرعت نور در عدسی است.

ضریب شکست 1.50

index1.50
اولین ضریب شکستی که در عدسی‌های عینک مورد استفاده قرار می گیر عدسی با ضریب شکست یک ممیز پنج است که به اسم سی آل سی و نه معروف می‌باشد این ضریب شکست اولین عدسی از جنس پلاستیک بود که به‌ عنوان عدسی عینک طبی مورد استفاده قرارگرفت و توسط آمریکایی‌ها در جنگ جهانی دوم کشف، طراحی و ساخته شد. این ضریب شکست شفافیت بسیار بالایی دارد و می‌توانیم بگوییم که شفاف‌ترین عدسی  در بین ضریب شکست های عدسی عینک است و مقاومت نسبتاً متوسطی به حرارت دارد و تا حدود صد درجه سانتی گراد حرارت را می‌تواند تحمل کند.

اگر بخواهیم مقاومت این عدسی رو از لحاظ فیزیکی در نظر بگیریم متأسفانه باید بگوییم که این عدسی یعنی ضریب شکست یک و پنج مقاومت فیزیکی بسیار بالایی ندارد و  ممکن است شکسته و یا لب پر شود درنتیجه این عدسی رو برای عینک‌ طبی‌های بدون فریم یا روی عینک‌های گریف نخ که قسمتی از حدقه به‌ صورت نخ است که  عدسی شما روی یک نخ نگه داشته می‌شود پیشنهاد نمی‌دهیم. نکته دیگه‌ای که راجع‌به عدسی‌های سی آر سی و نه و یا عدسی هایی با ضریب شکست یک و پنج مطرح می‌باشد این است که این عدسی‌ها رنگ‌پذیری نسبتاً مناسب و خوبی دارند و می‌توانند به عنوان یک عدسی طبی آفتابی مورد استفاده قرار گیرند

 اگر این عدسی رو به‌صورت سفید و بدون پوشش آنتی رفلکس و بدون پوشش جاذب یو وی و بدون رنگ بخواهیم در نظر بگیریم راجع‌ به میزان جذب یو وی این عدسی باید بگوییم که این عدسی یو وی خورشید رو به‌صورت کامل جذب نمی‌کند  درنتیجه  این عدسی بیشتر برای محیط‌های سربسته  مورد استفاده قرار می‌گیرد.
در رنج نمراتی که برای این ضریب شکست مناسب است و ما می‌توانیم از
این ضریب شکست خیلی راحت و بدون هیچ دردسری استفاده کنیم، محدوده نمره دو یا دو و نیم است که نازک تراش داده می‌شود و به‌صورت نازک مورد استفاده قرار می گیرد و مصرف‌کننده معمولاً شکایتی بابت ضخامت ندارد.

ضریب شکست 1.53 (Trivex)

index 1.53

ضریب شکست بعدی که  در عدسی های عینک مورد استفاده قرار می گیر ضریب شکست یک ممیز پنجاه و سه هست که با اسم تجاری ترایوکس نیز شناخته می‌شود و اگر بخواهیم راجع‌به شفافیت عدسی‌های ترایویکس صحبت کنیم عدد آبه‌ی این عدسی ها چهل و پنج می‌باشد که در بین عدسی‌های اپتیکی ازنظر شفافیت تقریباً می‌توان گفت که مقام دوم یا سوم را از نظر شفافیت دارد همچنین از نظر مقاومت در مورد این عدسی می‌توان گفت: به حرارت مقاومت بیشتری دارند که توان تحمل حرارت تا 148 درجه سانتی گراد را دارند و دچار شکستگی و خرابی عدسی نمی‌شود و مشکل خاصی برای این عدسی پیش نمی‌آید. 

اگر بخواهیم این عدسی‌ها را از لحاظ مقاومت فیزیکی مقایسه کنیم باید بگوییم که ضریب شکست یک پنجاه و سه یا همون عدسی های ترایوکس محکم‌ترین و مقاوم‌ترین عدسی‌ها هستند که تحمل بالایی نسبت به فشار دارند ام از لحاظ رنگ  پذیری متأسفانه عدسی های یک و پنجاه و سه رنگ پذیری خوبی ندارند و قابلیت رنگ شدن ندارند و اگر هم رنگ بگیرند در حد ده یا پونزده درصدی رنگ می‌شوند و مقاومت خیلی بالایی نسبت‌به رنگ شدن از خودشون نشان می‌دهند و راحت رنگ نمی‌شوند همچنین از لحاظ مقاومت و جذب اشعه یو وی خورشید عدسی‌های یک و پنجاه و سه  مقاومت بالایی دارند به یو وی خورشید و به‌ صورت کامل تا چهارصد نانومتر بلوکه می‌کند.

از لحاظ استقامت این عدسی ها نشکن هستند و معمولاً برای فریم‌های بدون فریم و برای نمرات پایین استفاده می‌شوند چون ضریب شکست بالایی ندارند در نمرات بالا ممکن است یک مقدار ضخامت عدسی بیشتر برای مصرف‌کننده قابل مشاهده باشد و مصرف‌کننده ضخامت رو ببیند و جلوه مناسبی ندارد.

ضریب شکست 1.56

ضریب شکست بعدی که جزو ضریب شکست‌های بسیار معمول و رایج در ایران است ضریب شکست یک ممیز پنجاه و شیش هست این ضریب شکست که عموماً و اکثراً از جنوب شرق آسیا نشأت می‌گیرد و تولیدشده در کشورهای جنوب شرق آسیا می‌باشد.
این عدسی به‌ دلیل این‌که ضریب شکست خیلی بالایی ندارد جزو عدسی‌های فشرده نیست و تا حدود نمره چهار مناسب است و تا این حدود  نمره پیشنهاد می‌شود و در نمرات بالاتر ضخامت عدسی ممکن است باعث نا رضایتی مصرف کننده شود.

ضریب شکست یک ممیز پنجاه و شیش یکی از عدسی‌هایی است که عدد آبه‌ی بالایی ندارد و به‌ دلیل این‌که عدد آبه‌ی این عدسی تقریباً سی و هفت هسته می‌باشد شفافیت معمولی دارد اگر این عدسی را به‌ لحاظ مقاومت در برابر حرارت در نظر بگیریم می‌توانیم بگوییم که این عدسی مقاومت حدوداً صد درجه‌ای نسبت‌ به حرارت دارد و به‌ لحاظ مقاومت فیزیکی این عدسی در برابر شکست یا در برابر ضربه تقریباً جزو عدسی‌های ترد و شکننده است.

 در نتیجه از این عدسی روی فریم‌های کامل یا دور دار استفاده می‌کنیم و از استفاده کردن این عدسی‌ها که ایندکس یک و پنجاه و شش است روی فریم‌های گریف نخ و گریف پرچ به‌شدت اجتناب می‌شود مورد دیگه‌ای هم که راجع‌ به عدسی‌های یک و پنجاه و شش می‌شود گفت این است که  این عدسی‌ها تقریباً به‌ صورت معمول رنگ پذیر هستند ولی خب ما انتظار رنگ شدن خیلی‌خوب و انتظار محصول نهایی رنگی مطابق با سفارش خودمان رو معمولاً روی این عدسی نداریم چون زمانی‌که در حرارت قرار می‌گیرد یک مقداری روی رنگ عدسی در پروسه تولید تغییراتی ایجاد می‌شود.

ضریب شکست 1.57 (HIVEX)

index 1.57

ضریب شکست بعدی که جزو ضریب شکست‌ها و متریال‌های مقاوم در صنعت اپتیک است و استفاده می‌شود ضریب شکست یک ممیز پنجاه و هفت یا های وکس است که عدد آبه‌ی بالایی دارد یعنی شفافیت نسبتاً بالایی دارند و می‌توانیم بگوییم جزو دومین یا سومین عدسی‌های شفاف صنعت اپتیک از نظر مقاومت می‌باشد. این عدسی‌ها ‌نسبت به حرارت مقاومت خوبی دارند و تا صد و ده درجه سانتی‌گراد حرارت را تحمل ‌می‌کنند و از لحاظ مقاومت این عدسی‌ها مقاومت خوبی نسبت به ضربه دارند و جزو عدسی‌های بسیار دیر شکن هستند این عدسی‌ها معمولاً گارانتی شکست هم دارند. در حالت معمول روی عینک‌های بدون فریم نصب می‌شوند و مقاومت خوبی دارند

 همچنین از لحاظ رنگ پذیری این عدسی‌ها یعنی عدسی‌ های وکس جزو عدسی هایی هستند که بسیار خوب رنگ می‌شوند و رنگ رو طبق نمونه رنگی که ما انتخاب می‌کنیم نشان می‌دهد. نکته دیگری که می‌باشد این است که این عدسی‌ها جاذب یو وی خورشید هستند و تا سیصد و هشتاد و پنج نانومتر اشعه را جذب می‌کنند و به‌ دلیل محکم بودن شون روی انواع فریم ها حتی فریم هاب گریف نخ که پایین عدسی نخ هستش این عدسی‌ها را می‌توان استفاده کرد و به ‌لحاظ نمره‌ای هم تا حدود نمره‌ی پنج این عدسی‌ها بسیار خوب عمل می‌کنند و زیبایی ظاهری قابل‌ قبولی دارند. 

راجع‌ به این عدسی با توجه به ویژگی‌های خاصی که دارند یکی از بهترین جایگزین‌ها برای عدسی های پلی کربنات و برای عدسی‌های یک و پنجاه و شش هستند و توی بسیاری از فروشگاه‌ها و مطب‌های بینایی سنجی یا فروشگاه‌های عینک سازی این عدسی جایگزین عدسی‌های یک پنجاه و شیش می‌شوند.

ضریب شکست 1.59 (Poly Carbonate)

polycarbonate

متریال بعدی عدسی های پلی کربنات با ضریب شکست یک پنجاه و نه هستند. عدسی های پلی کربنات که تقریباً از حدود بیست سال پیش در صنعت اپتیک وارد شده‌اند در ابتدا به‌عنوان عدسی های نشکن و بهترین گزینه برای فریم‌های بدون قاب یا فریم لس وارد این صنعت شد اما با توجه به عدد آبه‌ی پایینی که داشته‌اند که حدود ۳۸ می‌باشد که جزو  عدسی‌هایی با شفافیت کم هستند و استفاده از این عدسی‌ها کم‌تر شد و جایگزین‌های مناسب‌تری برای این عدسی ها پیدا شد. عدسی های پلی کربنات به‌ لحاظ تحمل حرارت  تا حدود صد و چهل و هشت درجه سانتی‌گراد را می‌توانند تحمل کنند.  

به‌لحاظ مقاومت فیزیکی این عدسی  می‌توانیم بگوییم که عدسی های پلی کربنات جزو مقاوم‌ترین عدسی‌ها هستند یعنی بعد از عدسی‌ها با ضریب شکست یک و پنجاه و سه عدسی های پلی کربنات با ضریب شکست یک و پنجاه و نه مقاومت بسیار بالایی دارند. همچنین این عدسی ها رنگ پذیری مناسبی ندارند و رنگ عدسی با نمونه رنگ انتخاب شده کمی متفاوت تر است.‍ ‍‍‍اگر این عدسی‌ها در برابر گذر دهی یو وی خورشید در نظر بگیریم اشعه رو کامل جذب می‌کنند و جذب یو وی خورشید در این عدسی چهارصد نانومتر است و بر روی انواع فریم هایی که قاب و دور ندارند مثل فریم‌های گریف پیچ، گریف پرچ و گریف نخ قابل نصب شدن می‌باشد.

ضریب شکست 1.60 (MR-8)

 ضریب شکست یک ممیز شیش این ضریب شکست از متریال ام آر ایدز استفاده شده است عدد آبه‌ی این ضریب شکست جزو عدد آبه‌ی بالا است، حدوداً چهل و دو می‌باشد و نسبتاً عدسی شفافی است همچنین برای کسانی که نیاز به دید اپتیکی خوب دارند می‌تواند عدسی مناسبی باشد. میزان مقاومت عدسی‌های یک و شیش نسبت‌ به حرارت حدود صد و بیست درجه است و تا این دما می‌توانند تحمل حرارت داشته باشند از نظر مقاومت فیزیکی نیز عدسی‌های یک و شیش جزوه عدسی‌های دیر شکن هستند.

به دلیل مقاومت نسبی به ضربه و خاصیت دیر شکن بودن عدسی می‌توان روی انواع فریم ها مثل فریم لس ها، گریف نخ ها  استفاده بشوند. 
اگر از لحاظ رنگ پذیری بخواهیم این عدسی را مقایسه بکنیم و مورد بررسی قرار بدهیم عدسی های یک و شش عدسی هایی هستند که به‌خوبی رنگ می‌گیرند و  قابل رنگ شدن هستند همچنین میزان جذب یو وی در این عدسی‌ها چهارصد نانومتر است و در نتیجه قابل استفاده در فضای باز می‌باشند.

ضریب شکست 1.67 (MR7-MR10)

عدسی‌های ضریب شکست یک و شصت و هفت عدسی عینک طبی هستند که از دوتا متریال مختلف ام آر سون و ام آر تی تولید می‌شوند. اگر بخواهیم این عدسی‌ها را از لحاظ شفافیت مورد بررسی قرار بدهیم عدسی‌های خیلی شفافی نیستند، و از لحاظ مقاومت به حرارت تقریباً در حدود هشتاد و پنج تا صد درجه سانتی‌گراد حرارت رو می‌توانند تحمل کنند.
اگر از لحاظ مقاومت فیزیکی این عدسی‌ها را مورد بررسی قرار بدهید مقاومت خیلی بالایی ندارند ولی در برخی از نمرات با توجه به ضخامت لبه عدسی مخصوصاً در نمرات کنکاوی قابلیت نصب روی فریم‌های بدون فریم هم دارند البته باید در نگه‌داری این عدسی‌ها بسیار مراقبت کرد.

عدسی‌های یک ممیز شصت و هفت که با متریال ام آر سون تولید می‌شوند رنگ پذیری نسبتاً خوبی دارند و قابل مصرف برای فریم‌های طبی آفتابی می‌باشند. عدسی یک و شصت و هفت دارای میزان جذب یو وی چهارصد نانومتر است و مانع از آسیب دیدن شبکیه یا عدسی چشم می‌شود و روی انواع فریم ها قابل نصب است. اگر به‌لحاظ نمره بخواهیم راجع‌ به این عدسی صحبت کنیم عدسی‌های یک ممیز شصت و هفت تا نمره حدوداً هفت یا هفت‌ و نیم را به‌ راحتی می‌توانند کاور بکنند و ضخامت قابل‌قبولی را روی نمرات تا حدود هفت دارند و  با ظاهر مناسبی که دارند در نمرات بالا باعث می‌شود عینک مصرف کننده ضخامت زیادی نداشته باشد.

ضریب شکست 1.74 (MR-174)

ضریب شکست 1.74

آخرین ضریب شکستی که در عدسی‌های اپتیکی از لحاظ ضخامت یا ایندکس مورد بررسی قرار می‌‌گیرد ضریب شکست یک ممیز هفتاد و چهار است که این ایندکس به ضریب شکست ام آر یک ممیز هفتاد و چهار معروف است عدد آبه‌ی حدود سی و سه دارد و خیلی عدسی شفافی نیست اما به‌ لحاظ  ظرافت،  نازک‌ترین عدسی است که در دنیای اپتیک به‌صورت استاندارد استفاده می‌شود. مقاومت این ضریب شکست نسبت به حرارت هفتاد و هشت درجه سانتی‌گراد است. 

میزان مقاومت فیزیکیش نسبت‌ به فشار خیلی بالا نمی‌باشد و توصیه می‌شود از این عدسی روی عینک‌های تمام فریم یا دور دار استفاده شود به‌ دلیل این‌ که عینک وقتی به‌ صورت کامل است قاب عینک می‌تواند از دور عدسی  محافظت کند و مانع از لب پر شدن و فشار مستقیم به عدسی شود.نکته دیگر این است عدسی های یک و هفتاد و چهار عدسی هایی هستند که یو وی چهارصد نانومتر دارند یعنی یو وی خورشید را به‌صورت کامل جذب می‌کنن و می‌توانند به عنوانه یک عدسی جاذب یو وی در فضای آزاد برای مصرف‌کننده مناسب باشند.

با توجه به معرفی انواع ضریب شکست (index)
شما عزیزان می‌توانید با  آگاهی بیشتری در خصوص میزان ضخامت عدسی  نسبت به سفارش عدسی عینک خود اقدام کنید و مناسب ترین عدسی عینک طبی را از طریق نمایندگان شرکت عادل لنز دریافت نمایید.